Volvos fabrik i Torslanda fyller 50 år.
Bild från bilfabrik. Foto: Victor Jensen/P4 Väst

Dals-Ed och Strömstad i exporttopp

NY Martin Karling (C), kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed om export
1:17 min

Strömstad och Dals-Ed är de mest internationella kommunerna i Västra Götaland, i alla fall om man ser till varuexport.

Siffror från Statistiska Centralbyrån och Business Sweden visar att Strömstad har 8,79 exporterande företag per 1000 invånare, följt av Dals-Ed på 7,54.

– När jag omvandlar siffran i materialet så är det 36 företag, och det är lite mer än jag trodde när det gäller exportföretag, säger Martin Karling (C), kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed. 

Han kände inte till siffrorna när P4 Väst når honom. 

– Det var en kul nyhet att få och det här visar att man måste inte ligga i de stora centren som exempelvis Göteborgsregionen för att kunna vara en viktig aktör i näringslivssammanhang, säger Martin Karling.

Varuexporten ökar i hela Västra Götaland, som har den näst högsta exportutvecklingen i landet.

– Den bransch som vi noterar går starkast framåt är fordonsindustrin, säger Niclas Emanuelsson, Business Swedens exportrådgivare i Västra Götaland.

– Närheten till Norge som är Sveriges största exportland är en del av förklaringen. Sen har vi fordonsindustrin och ett sågverk som lyckligtvis startade upp igen som kommer att vara en stor export framöver, säger Martin Karling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".