Bild på Christina Ossiansson
1 av 2
Christina Ossiansson, pelargonansvarig på museet på Orust Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio
Bild på pelargonen Oderata Cola.
2 av 2
Så här ser den ut -- pelargonen som luktar Coca Cola! Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Så fixar du de bästa partytricken med pelargoner

"Hacka ner pelargoner i kladdkakan"
0:40 min

Pelargoner är inte bara vackra. Dofterna är riktiga partytrick, avslöjar Christina Ossiansson på Pelargonmuseet i Ellös.

Pelargonmuseet på Orust har en samling på 700 olika sorters pelargoner. Nu under våren väcks dessa blommor ur sin vintervila nu har blomningen fullkomligt exploderat.

Pelargonutställningen lockar många besökare, men blommorna är inte bara vackra att se på.

– Det bästa partytricket är att ta en pepparmyntspelargon och hacka ner i en chokladkaka så smakar den After Eight, säger Christina Ossiansson, som är pelargonansvarig på museet.

Ett annat succétrick är att gnida bladen på pelargonen Odorata Cola mellan fingrarna, så luktar det Coca Cola. Andra pelargoner ger dig lukten av citron eller apelsin.

Att pelargonerna ska väckas efter vintern är kanske inte heller något alla vet.

– Pelargonerna väcks i januari eller februari genom att höja temperaturen för pelargonerna, som börjar blomma. Och efter en kall vår är det nu en riktig explosion av blommande pelargoner nu, säger Christina Ossiansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".