Bild på en PET-flaska, aluminiumburk och plast som hittats vid strandkanten.
Strandstädningsfynd. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Skräpinsamling i Strömstad för att rädda haven

Idag lördag arrangeras en gemensam aktion i Norden för att rädda haven från skräp. Nord-Långö utanför Strömstad är en av platserna.

Den 6 maj är det Nordiska kusträddardagen, och då är stiftelsen Håll Sverige Rent på plats i Strömstad för att plocka skräp på Nord-Långö tillsammans med frivilliga.

- Bohuskusten är ju extra drabbat av det här för det är väldigt mycket utav skräpet från andra länder som kommer hit, säger Eva Blidberg på Håll Sverige rent.

Om man ska få bukt med den här nedskräpningen så måste man börja samverka i de här frågorna, både i Sverige men också internationellt, för att få nedskräpningen att minska i världen.

- Det är ett allvarligt problem som pågår hela tiden. Och det är svårt att göra någonting när plasten eller skräpet väl har hamnat i havet. Så vi vill ju stoppa nedskräpningen redan vid källan, säger Eva Blidberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".