Uddevalla tingsrätt. Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.
Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.

Familj ska ha lurat Försäkringskassan på sex miljoner

En assistansbedrägerihärva i Uddevalla har nystats upp. Tre personer åtalas nu för att under totalt tio år ha lurat Försäkringskassan på flera miljoner.

Pappan, mamman och sonen åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt för bland annat grovt bidragsbrott. 

Mamma och pappan misstänks för att under tio års tid, från 2007 till 2017, ha lurat Försäkringskassan på drygt 6,5 miljoner kronor genom att lämna felaktiga uppgifter om mannen till myndigheten.

– De har lämnat läkarintyg och muntliga uppgifter om mannen hälsotillstånd. Men antingen så har han inte varit sjuk alls eller så har man kraftigt överdrivet hans sjukdomstillstånd som handlar om psykisk sjukdom. Och på det sättet har man felaktigt fått assistansersättning, säger kammaråklagare Patrik Stintzing till P4 Väst.

Enligt uppgifter till Försäkringskassan skulle mannen i princip vara helt apatisk.

Mamman och sonen har varit anställda som personliga assistenter till mannen.

Det misstänkta fusket uppdagades när Försäkringskassan såg att mannen hade förnyat sitt körkort och då blev myndigheten fundersam eftersom han inte borde kunna köra bil med tanke på hans hälsotillstånd.

Myndigheten larmade då polisen som under förra året spanade på mannen och också tog in övervakningsfilmer där mannen syns.

– Bevisen består av filmer på mannen, där han bland annat kör bil, tankar och handlar i affärer. Det är ett par timmars material som är filmat. I familjens egna kameror hittar polisen också fler bilder. Av allt att döma är han helt normal, säger åklagaren.

Enligt åklagaren är maxstraffet för den här typen av brott fyra års fängelse . 

Familjen nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".