Victor Jensen reporter P4 Väst
Victor Jensen, bilindustrireporter P4 Väst. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

P4 Västs reporter: Visar hur tuff utmaning Nevs har

Bilindustrireporter: Behövs många miljarder
1:25 min

P4 Västs bilindustrireporter Victor Jensen kommenterar beskedet att Nevs letar efter fler ägare och att förhandlingar förs.

Att Nevs nu förhandlar om att få in fler delägare visar på hur tufft utmaning företaget har framför sig.

För trots att biltillverkaren redan har tre delägare så är det inte säkert att det räcker. Fler behöver vara med och dela på den enorma kostnadskakan.

Det finns intresse från flera företag om att bli nya delägare. Om det blir nya ägare med mycket pengar så är det positivt, men samtidigt finns en risk att det blir för många inblandade med olika viljor, som drar åt olika håll.

Det som är klart är att elbilstillverkaren, trots de ekonomiska problem för ett par år sedan, har den tuffaste utmaningen framför sig.

Det är att utveckla helt nya bilar och med dem slå sig in på den stenhårda bilmarknaden.

Det kommer vara lika tufft som att bestiga Mount Everest.

Dels för att det kostar så otroligt mycket pengar att utveckla nya bilar och bygga en ny fabrik, troligen tiotals miljarder kronor, och dels för att konkurrensen hårdnar när de flesta stora biltillverkare nu satsar allt mer pengar på elbilar.

Dessutom står bilbranschen inför stora förändring med självkörande bilar, uppkopplade bilar och nya former av resandet.

Om Nevs kommer bli ett blomstrande företag som ger många jobb i och runt Trollhättan hänger mycket på nästa generations bilar från företaget. Det är de som nu ska utvecklas.

De måste bli en försäljningssuccé med tanke på alla miljarder som man plöjer ner i dem.

Likväl som inte alla klarar av att ta sig upp till toppen på Mount Everest kommer inte alla biltillverkare att klara av den tuffa framtiden inom bilbranschen.

Om Nevs lyckas återstår att se.

Men fler nya ägare med mycket pengar skulle i alla fall öka chanserna.

Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Mer om Saab/Nevs

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".