Sommarlovsaktiviteter

Sport och bakning i topp i Dals-Ed

2:45 min

I Dals-Ed frågade kommunen alla barn och ungdomar vad de vill göra i sommar. De flesta ville hålla på med sport och fysiska aktiviteter, men på andra plats kom bakning och matlagning.

Fotboll, ridning och gymnastik ligger i topp för de fyra barn från Hagaskolan i Ed som P4 Väst träffade. Alice Andersson och Joel Storm spelar fotboll och Saga Sundbom rider och tränar gymnastik.

– Jag gillar att göra volter, säger Jonathan Johansson Eliasson.

Han har också tränat gymnastik, men nu blir det mest parkour och freerunning.

– I parkour hoppar man från tak till tak och uppför murar. Freerunning är som parkour fast med volter, säger Jonathan Johansson Eliasson.

Nästan hälften av alla barn och ungdomar mellan 10 och 15 år svarade på kommunens enkät om vad de ville att kommunen skulle ordna för aktiviteter i sommar.

Förutom sport och fysiska aktiviteter, ville de baka och laga mat och hålla på med LAN. Det kommer de att få göra också. Alice Andersson tycker att det är bra att kommunen ordnar aktiviteter.

– Så folk inte sitter inne med sin mobil utan kompisar på sommarlovet, utan gör något istället, säger Alice Andersson.

Själv vill hon att de ordnar något med fotboll. Men hon spelar gärna fotboll med sina kompisar på egen hand också.

– Vi är några kompisar som brukar dra upp till Bergslätt, säger Alice Andersson.

Men att sova länge på morgonen och bada är något de också ser fram emot.

– Jo det är ganska trevligt, säger Joel Storm.

Ett urval av sommarlovsaktiviteter i din kommun:

Fyra ungdomar paddlar två kanoter.

Bengtsfors: Programmet är inte färdigt än men planerade aktiviteter är skapande verksamhet, t.ex måla, sy, slöjda och olika former av pyssel.

Dals-Ed: LAN, äventyrsdag på Dalslands aktivitetscenter, bakning, bowling, sommarläseklubb.

Färgelanda: Badresa till Gustafsberg, sommarfest med graffitimålning, dj workhop, motorkväll, utflykter till Not Quite, Havets hus och Karlsborgs fästning.

Lilla-Edet: Sommarboken på biblioteket, magiskt pyssel med Harry Potter-tema. Fler aktiviteter tillkommer.

Lysekil: Badbåtturer, Havets hus strandskola, watersplash i parken, summer challange (träning), bollsporter, läger på Skaftö, ridläger, klättring, skapa och baka, multi-idrottsläger.

Mellerud: Bussutflykter i närområdet, dagkollo på Furusand, dagläger med Melleruds ridklubb, friidrottsskola (fler aktiviteter tillkommer).

Munkedal: Djurskötare för en dag, sommarläger vid Gårvik, kanotpaddling, grafitti, prova på skateboard och BMX, klättring och cirkusskola.

Sotenäs: Krabbfiske, popkollo, besök på Nordens Ark, filmkväll med övernattning, konstverkstad, filmworkshop, sommarläger med övernattning på lägergård, brännboll, mattcurling, femkamp, prova på parkour, laserdome.

Strömstad: Inget program färdigt än.

Tanum: Ridning, golf, dans, konstworkshop, paintball,  läger med övernattning, Robinsonliv på en ö, fisketurer, bronsåldersliv på Vitlycke och ridning.

Trollhättan: Parklek och gratis aktiviteter på Trollhättans fritidsgård, t.ex fiska, bada, paddla, testa Mästarutmaningen, lägerövernattning i Öresjö och segla med TSS Britta. 

Uddevalla: Sommarsimskola på Landbadet, friidrott, klättring, bangolf, cirkusskola, fotboll, aktiviteter genom Cumuluskraft – unga som skapar aktiviteter för andra barn och unga.

Vänersborg: Dag-kollo tema graffiti med Veganflava, dag-kollo med konstinriktning, dagresa till Ullared, naturskola på Hunneberg, dagsresa till Akvarellmuseet, utomhusbio, konstverkstad på Restad gård.

Åmål: Boxningsskola, smide, segelskola, ridläger, prova på tennis, dagläger med Svenska Kyrkan, DJ-skola, graffiti, vattenhinderbana, simskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista