Gränsmarkering mellan Sverige och Norge på gamla Svinesundsbron
1 av 3
Allt fler företag exporterar över gränsen till Norge. Arkivbild. Foto: Junge, Heiko
Annika Daisley Svinesundskommittén
2 av 3
Annika Daisley, projektledare vid Svinesundskommittén Foto: Martin Eliasson
man vid fönster
3 av 3
Lennart Skoogh är vd för Pyrotek Scandinavia. Det är ett företag i Ed med drygt 45 anställda. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Exporten till Norge ökar

1:06 min

Sveriges export till Norge ökar. Nu ser även de små företagen sin chans på andra sidan gränsen.

– Sveriges största exportmarknader är Norge och Tyskland. Det motsvarar 10 procent vardera av Sveriges samlade varuexport, säger Annika Daisley vid Svinesundskommittén som arbetar för att underlätta handelsutbytet mellan Sverige och Norge.

Många företag tar steget över gränsen framförallt i Västra Götalandsregionen.

Sedan 2009 har det varit en ständigt ökande export. Edsföretaget Pyrotek Scandinavia, som säljer till aluminiumindustrin, har redan en filial på norska sidan. Företaget undersöker möjligheterna till att utöka sina affärer på den norska marknaden.

Vd Lennart Skoogh är övertygad att många företag kan hitta sin nisch i Norge då affärsklimatet liknar Sveriges. Ett hinder är dock den administrativa sidan med skatter och tullar.

– Man måste kunna regelverket ganska bra och det kostar en del administrativt arbete för att kunna etablera sig i Norge, säger Lennart Skoogh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista