Sjuksköterska vaccinerar patient
Mässling är världens mest smittsamma sjukdom. 2015 dog 130 000 barn av mässling i världen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Inga nya fall av mässling – hittills

1:35 min

Den person som man befarade hade smittats av mässling i Fyrbodal tidigare i veckan hade inte smittan. Så just nu finns det bara ett konstaterat fall på Näl i Trollhättan.

– Men faran för spridning är inte över, vi kommer vara extra vaksamma åtminstone en månad till, säger Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Tidigare i veckan konstaterade man att en person från Fyrbodalsområdet fått mässlingen. Sedan dess har sjukhuset arbetat intensivt med att spåra smittan och undersökt spridningen och de har alltså avskrivit ett misstänkt fall.

– Det är ett stort arbete som gjorts under veckan, och vi har inte hittat några ytterligare fall, men det kvarstår en ökad vaksamhet åtminstone månaden ut.

Det tar tre till sju dagar innan sjukdomen bryter ut efter att man smittats. Symtomen börjar med feber och hosta och sedan kommer utslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista