Poliskommissarie Peter Torstensson i Åmål
Poliskommissarie Peter Torstensson i Åmål. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Villainbrotten har minskat kraftigt i norra Dalsland

1:18 min

Det har blivit allt färre villainbrott i norra Dalsland. En anledning är att polisen i början av året avslöjade flera inbrottsligor från Östeuropa.

– Vi kan se att flera av dem har avflyttat och en del blev också avvisade från Sverige , säger poliskommissarie Peter Torstensson som är kommunpolis i Bengtsfors och Åmål.

Antalet villainbrott i Bengtsfors och Åmål har halverats de första fem månaderna jämfört med samma period förra året. Då rapporterades det tolv inbrott i Bengtsfors mot fem i år.

Det är en kraftig nedgång av villainbrott i Polisområde Fyrbodal med 17 kommuner, hela 35 procent, om man jämför 2016 och 2017 under de första fem månaderna . Samtidigt visar trenden att det har blivit fler sommarstugeinbrott under de senaste åren. I Dalsland har förra årets inbrott påverkat allmänheten.

– Allmänheten har blivit mer vaksam och följer sin omgivning på ett mer uppmärksamt sätt. Det är fler som vill engagera sig i initiativ som Grannsamverkan och många skaffar märk-DNA, säger Peter Torstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista