Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Närbild på blåmusslor och en bild på forskaren Åsa Strand.
Åsa Strand är forskare på institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs Universitet. Foto: Ruud, Vidar/TT, Maria Lundberg/Sveriges Radio

Blåmusslor kan vara på väg bort från kusten

Åsa Strand, forskare: Vi har fått in många rapporter från allmänheten
3:34 min

Från flera håll kommer larm om att blåmusslorna håller på att försvinna från västkusten. Men än är det inget som forskarna kan skriva under på.

– Det finns indikationer på att blåmusslorna kan hålla på att minska just nu. Bland annat från Europa, säger Åsa Strand, forskare på institutionen för Marina vetenskaper på Göteborgs Universitet.

Än så länge finns inga vetenskapliga belägg för blåmusslorna håller på att försvinna från västkusten. Det har inte forskats på det. Men i Vadehavet mellan Danmark och Tyskland är det en faktisk minskning.

– Sedan har vi fått in många rapporter från allmänheten, där folk hävdar att deras blåmusselbanker som de har varit vid många år har försvunnit, säger Åsa Strand.

Nu hoppas Åsa Strand att hon ska få forskningspengar för att undersöka om det även gäller för västkusten, tillsammans med forskarkollegan Ane Laugen.

Men det är inte säkert att man behöver vara orolig för om blåmusslorna håller på att försvinna. Det beror på orsaken till minskningen.

– Om det är klimatförändringar så finns det inte så mycket man kan göra åt det, förutom att testa olika metoder för beståndsförstärkning, säger Åsa Strand.

Eller så kan det handla om förbrukningen. Och då skulle man kunna freda musselbankarna.

– Och uppmuntra folk att köpa odlade blåmusslor istället, säger Åsa Strand.

Dessutom finns de japanska jätteostronen längs västkusten sedan 2006. Ostronen har en liknande funktion i ekosystemet som blåmusslorna.

– Det vi tror är att om blåmusslorna minskar, så har vi en annan art som kan ta över blåmusslornas funktion i ekosystemet, säger Åsa Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".