Saabrättegång Victor Muller
Victor Muller under rättegången i Vänersborgs tingsrätt. Nu väntar en ny rättegång i hovrätten. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
Det rättsliga efterspelet kring Saab

Begär ut opublicerat material från SVT och SR

Intervjuer med dåvarande ägaren Victor Muller
1:12 min

Inför hovrättsförhandlingarna begär åklagarna i Saab-fallet ut opublicerat material från Sveriges Television och Sveriges Radio. Det handlar om intervjuer med dåvarande ägaren Victor Muller.

Biltillverkaren Saab gick i konkurs i december 2011 och det var under våren samma år som åklagarna menar att den dåvarande ägaren, holländaren Victor Muller, gjort sig skyldig till grovt svindleri.

Det eftersom han påstås ha lämnat vilseledande uppgifter om hur det gick för företaget ekonomiskt – han ska ha förskönat bilden av hur det gick för Saab.

Det ska han bland annat ha gjort i flera intervjuer, enligt åklagarna.

Men Muller friades i tingsrätten från anklagelserna och han nekar också till brott.

Åklagarna har överklagat den domen till hovrätten och som ny bevisning vill Ekobrottsmyndigheten nu få ut opublicerat material från SVT och SR. Det handlar om tre intervjuer med Muller.

Dessutom vill åklagarna ha ut en inspelningen från SR av ett tal som Muller höll på en mässa i början av april 2011.

Åklagarna fick under rättegången i tingsrätten ut de publicerade delarna av intervjuerna, men nu vill man alltså ha ut allt material.

I sin begäran, om att nu få ut allt material, till hovrätten för Västra Sverige skriver kammaråklagare Lars Lindman att "hinder mot utlämnande av materialet kan inte anses föreligga."

SVT och SR har till den 29 juni på sig att svara på yrkandet. I tingsrätten ville inget av företagen lämna ut det då aktuella materialet, men domstolen gick då på åklagarens linje.

Ekot har sökt åklagarna för en kommentar utan att lyckas.

Mer om Det rättsliga efterspelet kring Saab

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".