Krav på lag om mätning av radon

Radonmätning av hus är nästan bortglömt idag. konstaterar miljö-och hälsoskyddschefen i Bengtsfors, Hans-Göran Sandqvist som tror att det krävs en ny lag på mätning för att det ska bli av.
det har skett bortåt 30 000 saneringar av radon i lägenheter och småhus men det kan bli mycket mer. regeringen vill skärpa karavet på hur hög radonhalt det ska få finnas bbostadshus. Och i västsverige står många hus på radonhaltig berggrund. I Bengtsfors har miljö-och hälsokyddskontoret gjort en uppföljning av de hus som visade vid tidigare mätningar ha höga radonhalter- där fungerade fortfarande saneringen. men det kan finnas ett mörkertal eftersom det är få som har varit intresserade av att mäta radonhalten i sitt eget hus. Och höjs kraven från regeringen måste den ge mer pengar till kommunerna eller att tvinga husägare till mätningar. Det säger Hans-Göran sandkvist som klassar radonhotet som en rejäl hälsofara. Runt 500 personer dör av lungcancer per år orsakat av radon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".