Ingen förklaring till bombhotet

1:09 min

Polisen har ännu ingen misstänkt efter bombhotet mot Bohusläns museum på torsdagen. På museet vet de inte varför de blev bombhotade eller om det handlar om någon av museets utställningar.

– Är det så att det är riktat mot något vi gör, blir jag bara mer beslutsam att vi ska fortsätta att göra det. Ett samhälle kan inte vika sig för massa hot. Det vore ju förödande, säger Hans Kindgren, museichef på Bohusläns museum.

Museet fick ett brev, undertecknat med IS och med ett hakkors på, om att en bomb skulle explodera klockan 12 på torsdagen. Polisen bedömde att det inte fanns någon risk för att hotet skulle förverkligas.

– Finns det någon risk så agerar vi. Vi har inga gråzoner mellan att kanske skulle det hända eller inte. Här gjorde vakthavande befäl bedömningen att det inte fanns risk för verkställighet, säger Nina Heyden, chef för områdespolisen västra Fyrbodal.

Men museichefen valde att stänga museet under torsdagen för säkerhets skull. I dag är det öppet igen, men varför de blev hotade stod det inget om i brevet.

De stora utställningar de har just nu är en kärleksutställning och en med Göteborgskoloristerna. Utställningar som Hans Kindgren har svårt att tro att någon skulle reagera mot.

– Det enda jag kan tänka mig är att vi har jobbat med mänskliga rättigheter de senaste tre till fyra åren och tagit tydlig ställning där, säger Hans Kindgren.

De har bland annat hängt upp en banderoll i entrén, där det står att de arbetar för alla människors lika värde och ett mångkulturellt samhälle.

– Det har jag fått en del reaktioner på. En del har varit upprörda och tycker att det varit onödigt. Det har varit väldigt starka känslor, säger Hans Kindgren.

Ännu är ingen gripen för brottet som rubriceras olaga hot mot grupp. Men polisen har säkrat vissa spår. De har nu skickats till Nationellt forensiskt centrum för analys.