Varg rev flera får i Nössemark

2:57 min

Anders Karlsson i Nössemark blev av med fyra får natten till onsdag. Två får hittades döda och två var försvunna. Och det var tydliga spår efter varg.

– Det var väldigt kraftiga bett över nacke och hals. Dessutom hittade jag vargspår i hagen. Så det var ingen tvekan, säger Bertil Andersson, besiktningsman för rovdjursskador på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det var Dalslänningen som först rapporterade om Anders Karlssons förlust. Han hade fem får och nu har han bara ett. För två år sedan hände samma sak. Då blev han också av med fyra får. Nu slutar han med fåren.

– Jag hade tänkt satsa på får och ha en tjugo får. Men nu har jag ju bara ett kvar, så nu slutar jag med det, säger Anders Karlsson.

Det har gått ett tag sedan några djur blev rivna i Dalsland. I höstas var det ett vargangrepp i Kynnefjäll. Och det fanns varg i området i vintras.

– När vi spårade på snö. Då var det ett vargpar i det gamla Dals-Ed/Haldenreviret, som rör sig mellan både Norge och Sverige, säger Bertil Andersson.

Han vet inte om det är just det vargparet eller en ensamvandrande varg som har rivit de här fåren. Men uppmanar djurägare att ha extra koll nu.

– Det kan man göra genom att ha en tät och bra tillsyn över djuren, och även titta över sina stängsel, säger Bertil Andersson.

Men om man ser på en längre period har vargangreppen minskat. Det fanns även fler vargrevir i Västra Götaland för sex till åtta år sedan.

– Med valpkullar. Nu har vi inte det. Den senaste inventeringen pekar på att vi bara hade ett revirmarkerande par i hela länet. Och det var i det gamla Dals-Ed/Haldenreviret. Men ingen familj med föryngring, säger Bertil Andersson.