Guldpalmenvinnaren hade Sverigepremiär i Trollhättan

7:58 min

Årets vinnare av filmvärldens kanske allra finaste och mest prestigefyllda pris hade på söndagskvällen Sverigepremiär i Trollhättan.

Det var den 28:e maj i år som det stod klart att Ruben Östlunds film "The Square" vunnit det mest prestigefyllda priset vid den årliga filmfestivalen i franska Cannes – Guldpalmen.

Både palmen och succéregissören Ruben Östlund var på plats i Trollhättan för den svenska premiärvisningen av filmen, som är den första med svensk regissör att vinna Guldpalmen på 66 år sedan Alf Sjöberg vann med "Fröken Julie" 1951.

– Det har ju bara delats ut 70 stycken, och tittar man på de regissörer som vunnit Guldpalmen blir man ju väldigt stolt genast ju, berättade Ruben Östlund.

– Det är ett otroligt fält med duktiga regissörer, men det är väldigt intressant också hur snabbt man hamnar tillbaka i ett normalt läge och får tänka; vad gjorde vi förra månaden, ja just det vi vann Guldpalmen ja.

Handlingen i "The Square" kretsar kring Christian, spelad av Claes Bang, som är chef för ett modernt konstmuseum i Stockholm, inhyst i slottet efter att monarkin avskaffats i Sverige år 2025.

Även huvudrollsinnehavaren Claes Bang var på plats i Trollhättan. Han spelar just nu teater i Köpenhamn men hade kört bil i fem timmar för att närvara, och satte sig i bilen för att köra samma sträcka tillbaka efter premiärvisningen.

– Det här är det bästa och största jag någonsin har gjort i filmväg. Det har varit fantastiskt att få göra den här filmen, men också väldigt tufft, och jag är stolt över vad Ruben fick ut av mig.

Den 25:e augusti har "The Square" bred biopremiär och öppnar på biografer runtom i Sverige.