De är tränade att nosa upp vägglöss

1:17 min

Det gäller att se upp för vägglöss i semesterbagaget, för de är svåra att upptäcka. Men labradorerna Malva, Islay och Freja är tränade på att nosa upp dem. Något som kan behövas i takt med det ökande resandet.

– De är svåra att se, för de gömmer sig. De är otroligt små och platta, så de kan till och med krypa in i en dragkedja. Men hundarna känner ju doften, säger Karin Linsten från Lysekil.

Hon har tränat upp labradorer att leta efter väglöss sedan 2011. Förra året hade hon fem, men för tillfället är de tre. Malva, Islay och Freja.

– Vägglössen luktar egentligen inte så mycket, men de pratar med varandra med feronomer. Ett könshormon som hundarna känner, säger Karin Linsten.

Antalet saneringar av vägglöss ökade med hela 20 procent mellan 2015 och 2016. Det visar statistik från Anticimex. I västra Götaland var den siffran 29 procent.

Håkan Rystrand, gruppchef på Anticimex i Göteborg, tror att det beror på att vi reser mer och köper mer begagnade möbler.

– Studenter som kommer hit och studenter härifrån som åker utomlands till exempel, säger han.

Ofta hittar de vägglössen i vardagsrummet eller sovrummet, bland kläder eller i sängarna.

– Det är som små svarta prickar, framförallt på träramen under sängen, säger Håkan Rystrand.

Anticimex använder också vägglösshundar, som de framförallt tar in om de inte kan se vägglössen med blotta ögat eller om de vill gå igenom ett helt hyreshus.

– För att få reda på om det finns en spridning i huset eller hur mycket man har kvar i fastigheten, säger Håkan Rystrand.

– Man kan ju söka av snabbt. Tio rum tar ju ingen tid. Men ska du gå själv och leta vägglöss med en liten ficklampa så måste man ha ganska många vägglöss för att man ska se dem, säger Karin Linsten.

Vägglöss

Tips för att slippa vägglöss

  • Var vaksam när du tar hem begagnade möbler
  • Förvara aldrig din resväska öppen på golvet när du är ute och reser
  • Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem
  • Tvätta kläder i 60 grader
  • Lägg misstänkta föremål i frysen i minst 24 timmar

 

Källa: Anticimex

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.