Lukas, 7, får äntligen sin ADHD-medicin

1:24 min

Föräldrarna fick besked att medicinen inte gick att få i Sverige. Men P4 Väst hörde av sig till Läkemedelsverket, och det stämde inte. Nu kan Lukas få sin medicin.

– Det är helt underbart, men det är lite synd att vi behövde gå till P4 Väst för att få cheferna att ge läkaren tillåtelse att ansöka om läkemedelslicens och att få skriva ut det som vår son behöver, säger Lukas pappa Bengt.

Det var i våras som Bengt hörde av sig till P4 Väst om att hans son Lukas inte fick något recept på ADHD-medicin i plåsterform.

ADHD:n i kombination med autism, gör att Lukas inte vill äta medicin. Men Bengt hade kollat upp att den fanns som plåster.

– Hade han bara haft autism eller ADHD, så hade det inte varit några större problem. Men kombinationen gör att det blir ett jätteproblem. Han känner skillnad på köttbullar från olika tillverkare. Och att försöka få i honom en medicin som man blandar i något, det går inte, säger Bengt.

Läkaren sa till Bengt att sonens medicin inte går att få som plåster i Sverige. Det sa läkarens chef till P4 Väst också.  

Men när P4 Väst ringde till Läkemedelsverket, fick vi ett annat besked.

– Vi har tidigare beviljat licens för ett läkemedel som används för behandling av ADHD och som utgör ett plåster, Daytrana, sa Sofie Christovski, tillförordnad gruppchef på Licensgruppen på Läkemedelsverket.

Lukas läkare tog kontakt med Läkemedelsverket och för några veckor sedan fick Bengt veta att de skulle få ADHD-medicinen i plåsterform. Bengt tycker att det är skandal att man ska behöva ta stid för att få hjälp.

– En nyanländ till Sverige som inte behärskar språket eller en person som har något funktionshinder kanske inte klarar det. Eller föräldrar som är helt slutkörda. De får inte den hjälpen de behöver. Istället så måste man vara den som skriker högst och bråkar mest som får hjälp, säger Bengt.

Om sex veckor kommer plåstren till apoteket. Då ska Lukas sätta på sig ett plåster om dagen mot sin ADHD.

– Enligt allt vi har läst kommer han att bli lugnare, han kommer att ha en möjlighet att följa med i undervisningen, han kan sitta med i klassrummet. Han får inte den här explosiviteten att han måste göra något nytt, säger Bengt.

Fotnot: Lukas och Bengt heter egentligen något annat.