Amir Nabizade demonstrerar på Mynttorget.
1 av 2
Amir Nabizade demonstrerar på Mynttorget i Stockholm. Foto: Mariana Benyamin Sir/Sveriges Radio
De ensamkommande ungdomarna som sittstrejkar vid riksdagen i Stockholm kräver att migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan.
2 av 2
De ensamkommande ungdomarna sittstrejkar kräver att migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan. Foto: Mariana Benyamin Sir/Sveriges Radio

Demonstranter rädda för ny attack

"Jag är lite rädd och trött"
2:21 min

Amir Nabizade från Munkedal är en av de hundratalet ensamkommande ungdomar som sittstrejkar intill riksdagen i Stockholm. På tisdags-
kvällen blev de attackerade av högerextremister, och Amir är rädd för nya attacker.

Ensamkommande ungdomar från hela Sverige är på väg till Stockholm för att ansluta sig till demonstranterna som på tisdagskvällen blev attackerade.

Demonstranterna kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som de menar är för farligt.

På tisdagskvällen attackerades manifestationen av en högerextrem gruppering.

--Igår var det lugnt, men vid klockan sju kom det ungefär 15 personer mot oss som var mycket högljudda. Sen kastades det något mot våra ungdomar och några skadades, berättar Amir Nabizade från Munkedal som är med och demonstrerar.

Tre personer skadades lindrigt i samband med attacken och en anmälan om misshandel handläggs av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

Amir har fått uppehållstillstånd i Sverige och är en av de som spenderat flera nätter i en sovsäck på Mynttorget i Stockholm.

– Det finns barn och kvinnor här. Vi var jätteoroliga för vi visste inte vad som skulle hända, berättar Amir om tisdagskvällens händelser.

Trots det inträffade kommer han att fortsätta demonstrera, men rädsla för nya attacker finns och oron tär på krafterna.

– Vi hörde att de ska attackera igen. Jag mår själv inte bra. Jag är lite rädd och trött, säger Amir Nabizade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".