Annica står med armarna i kors och ser in i kameran
Annica tycker att det är dags att införa regelbundna hälsokontroller för äldre personer som kör bil. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio

Krav på hårdare kontroll av äldre bilförare

Trafiklärare: När man blir äldre så tappar man
0:25 min

Demens, stroke eller olika ögonsjukdomar. Äldre bilförare kan ha svårt att inse när de bör sluta köra bil.

Varje år återkallar Transportstyrelsen mellan 8 000-9 000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd. 

– Jag och mina kollegor ser till vardags att folk kör på fel sida vägen och inte ser ordentligt. Då är det oftast äldre personer, säger Annica, trafiklärare på Centrala trafikskolan i Uddevalla.

Den senaste veckan har två allvarliga trafikolyckor skett med äldre inblandade, och Tranportstyrelsen vill därför skärpa kraven på tillsyn.

I Sverige ska läkarna anmäla patienter till Transportstyrelsen om de drabbas av sjukdomar som gör dem olämpliga som förare. Men väldigt få läkare gör det enligt en nyligen genomförd undersökning från Transportstyrelsen. Det är till exempel bara 10-20 procent av demensfallen som anmäls.

Men Annica menar att det kan vara svårt att berätta för en närstående att den måste gå till en läkare, eftersom vissa äldre har svårt att se att de inte är tillräckligt friska.

– Därför vill jag att det ska vara lag på att gå på kontroller hos läkare.

Hur vet man som förare att det är dags att sluta köra bil?

– Många har svårt att veta det, vissa vill heller inte veta det. Många tänker att de kört i så många år att det ska gå bra att fortsätta, säger Annica.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".