Gunnar, 79, fick köra upp igen efter läkarbesök

0:56 min

Gunnar Ahnblom har kört bil i 61 år, men efter ett läkarbesök har han fått direktiv att testa sin bilkörning för att minimera eventuella säkerhetsrisker.

Gunnar Ahnblom tog körkort när han var 18 år och har sedan dess kört bil. I dag är han 79 och ska göra en testkörning på Centrala trafikskolan i Uddevalla. Detta efter att en läkare uppmanat honom till detta.

Testkörningen har samma rutiner som en uppkörning, men görs på en trafikskola med en trafiklärare. 

– Jag kör mest korta sträckor. Fram och tillbaka till affärer och till svågrarna. Någon enstaka gång kör jag till Göteborg, men inte särskilt ofta, säger Gunnar Ahnblom.

Gunnar ser inga risker i sin körning och säger att han aldrig har varit med om någon olycka, förutom en gång för längesen, i sin första av totalt tio bilar han har haft genom åren. Då var det en bil som körde ut framför honom och på isen och in i bilen framför. 

Men är du orolig för vilka risker som finns såhär på äldre dar?

– Det sker ju olyckor varje dag ser man ju i tidningen, men jag är inte orolig. Det ska nog gå bra, vi får väl se när jag kommer tillbaka och har kört, säger Gunnar Ahnblom.

Hur gick det för honom?

– Jag kan inte gå in på detaljer, men jag kan säga att det gick bra. Det som händer nu är att jag skickar vidare detta till läkaren som gör den slutgiltiga bedömningen, säger Henrik, trafiklärare på Centrala trafikskolan i Uddevalla.