Fullbelagt på förlossningskliniker i Västsverige

3:20 min

Klockan 16 i går onsdag var det fullt på förlossningsavdelningarna i nästan hela Västsverige. Endast Varberg hade någon enstaka plats.

Belastningen på barnmorskorna på Näl i Trollhättan är just nu enorm. Viola Nyman arbetar på förlossningsavdelningen, och hon vittnar om fullbelagda rum och att man inte kunnat ta emot fler på avdelningen.

Enligt Viola Nyman så ringer man då runt i regionen för att hitta en plats någon annanstans. Detta gjordes igår klockan 16. Då var det fullt även i Göteborg, Borås, Skövde och Karlstad. Endast i Varberg fanns någon enstaka plats att tillgå.

– Hittills har det, som tur är, varit kvinnor som säger att de kan vänta hemma lite till. Och man har kunnat flytta familjer från förlossningsrummet till andra rum för att göra plats för de nya föderskorna, säger Viola Nyman.

Hon menar vidare att detta inte nödvändigtvis uppmärksammas av de nya föräldrarna utan att förflyttningarna snarare ökar belastning på barnmorskor och undersköterskor som får springa mellan avdelningarna för att hinna med.

– Men det är ju allvarligt på så sätt att ibland kommer det ju kvinnor utan att ringa till oss före. Och då har vi kanske ingen möjlighet att ta hand om henne, säger Viola Nyman.

Emma Svedung är förlossningschef på Näl, och hon bekräftar uppgifterna men poängterar även att det är en ögonblicksbild.

– Det är ju självklart ingen roligt situation för den personal som fick arbeta det här arbetspasset då de alltid gör sitt yttersta för att alla ska få en fin förlossningsupplevelse.

Under sommaren har två av förlossningsrummen på Näl varit stängda, vilket enligt Emma Svedung har varit bidragande till situationen.

– Oftast handlar det om ett par timmar sen har vi löst situationen och har lediga rum igen, säger Emma Svedung.

Kan ni säkerställa patientsäkerheten under timmarna som det är fullt?

– Ja, det vill jag mena. Vi gör vårt allra yttersta, säger Emma Svedung.