Ensamkommande
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larm om psykisk ohälsa bland ensamkommande

Ricard Söderberg (S), Lysekil: Psykisk ohälsa är en regionfråga
0:47 min

Trots larm från socialsekreterare om ungdomar i mycket dåligt skick vill Lysekils kommun att ensamkommande ungdomar som uppskrivits i ålder ska flytta till Migrationsverkets boenden för vuxna.

Regeringen bestämde i juni att kommunerna ska få pengar så att ensamkommande barn kan stanna även när de blir vuxna. Men få kommuner vill låta dem stanna kvar eftersom de anser att pengarna inte täcker alla kostnader.

Efter socialnämndens rekommendationer beslutade kommunstyrelsen i Lysekil den 21 juni, att alla unga som enligt Migrationsverket fyllt 18 år ska övergå i Migrationsverkets ansvar.

– Ska vi gå utöver det som är kommunens åtaganden, får vi ingen ersättning. Då måste vi ta de pengarna någon annanstans ifrån, säger Ricard Söderberg (S) socialnämndens ordförande i Lysekil.

Endast Kommunistiska partiet och Liberalerna röstade emot förslaget. De ville att kommunen skulle stå för boende till de ensamkommande över 18 år, men i övrigt inte ta ansvar för dem.

Men i juni och juli har flera socialsekreterare gjort lex Sarah-anmälningar till Socialstyrelsen. Om att de har varit tvungna att göra alltför hastiga utredningar, om att ungdomarna är i mycket dåligt skick och om flera fall av självskador.

En person som Bohusläningen har pratat med menar att ungdomarnas liv står på spel.

I fyra fall har socialnämnden gjort bedömningen att de bör få stanna efter att ha läst socialsekreterarnas utredningar, men i andra fall inte.

– Vi har utgått från utredningarna och gjort andra bedömningar än handläggarna, säger Ricard Söderberg.

Men ungdomarna har fått hjälp att överklaga. Det handlar både om ensamkommande som är över 18 år och de som har skrivits upp i ålder.

Innan överklagandena har utretts, har förvaltningsdomstolen beslutat att de flesta ska få stanna kvar i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".