Fotbollsläger ska stärka självförtroendet för tjejer på Dalaberg

0:49 min

Summer Camp heter fotbollslägret som är öppet bara för tjejer sista sommarlovsveckan på Dalaberg i Uddevalla.

Fotboll ger styrka. Så låter lägrets devis och det är andra året som det arrangeras i Uddevalla.

Tanken är att inte bara ha kul, utan också stärka tjejers möjligheter och rättigheter genom fotbollsspelandet.

– Att spela fotboll, lära känna nya människor och vara positiv är målet för fotbollsveckan, säger Dina Tedros, som är en av ledarna.

Lägret är en del av den internationella organisationen Futebol dá força, som arbetar på samma sätt att stärka tjejers självförtroende och inflytande genom fotboll i Sverige, Moçambique, Zambia och på Åland.

– Att få självförtroende är viktigt, därför ger vi dem mycket positiv feedback under veckan, säger Nurto Abshircabdi, en annan av ledarna.

Lägret är kostnadsfritt och pågår under hela veckan på Dalabergs näridrottsplan.

FAKTA: Futebol dá força

Futebol dá força grundades i Moçambique år 2012 av Cecilia Andrén Nyström. Efter att själv ha tränat fotbollstjejer i Sverige och sett fotbollens potential för att stärka självförtroende, självkänsla och mycket mer var Cecilia övertygad om att fotboll kan förändra världen. Hon startade Futebol dá força, som på svenska betyder fotboll ger styrka.

Organisationen syftar till att stärka tjejers självförtroende och ge dem konkreta verktyg så att de själva kan förbättra sina framtidsutsikter. Fotbollen, och framförallt fotbollslagen, blir en neutral mötesplats där tjejerna får stöd, kunskap och kraft.

Källa: Kronprinsessparets stiftelse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.