Susan Bergholtz, moderat ordförande för Sotenäs Rehab AB som bedriver solarieverksamhet.
1 av 2
Susan Bergholtz, moderat ordförande för Sotenäs Rehab AB som bedriver solarieverksamhet. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
En kvinna solar solarium
2 av 2
Att börja sola i unga år är förknippat med särskilt förhöjd risk att drabbas av hudcancer. Foto: ERIK ABEL / TT

Cancercentrum kritiserar kommunala solarier

Susan Bergholtz (M): Vuxna får själva bestämma om de vill utsätta sig
2:58 min

I Mellerud, Sotenäs och Åmål finns fortfarande solarier som helt eller delvis drivs av kommunerna. Beklämmande, menar professor Olle Larkö vid Göteborgs universitet.

– Vi vet att solarier ökar risken för den elakaste formen av hudcancer och jag tycker inte att kommuner ska bidra till att försämra folkhälsan, säger Olle Larkö till P4 Väst.

Det är Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst) som står bakom en kartläggning som visar att nästan en tredjedel av kommunerna i Västra Götaland och Halland på något sätt är involverande i solarieverksamhet. I P4 Västs sändningsområde gäller det Mellerud, Sotenäs och Åmål.

Läs rapporten här: Finns solarierna kvar?

– En kan argumentera för att kommunerna har ett ansvar för vilka tjänster de erbjuder sina invånare, men även för vilka verksamheter de tillåter i lokaler de hyr ut. Jag hoppas att den här kartläggningen når ut till de berörda kommunerna och att det får dem att inse att det är dags att släppa taget om solarierna, säger Ellen Brynskog, projektkoordinator vid RCC Väst.

I Sotenäs kommun bedriver kommunen solarieverksamhet på Tumlaren. Susanne Bergholtz (M) är ordförande för Sotenäs Rehab AB och hon tycker att Olle Larkös kritik är för stark.

– Vi har diskuterat solarierna i styrelsen under många år. Vi har infört 18-årsgräns för ett antal år sedan och vi anser att om man är vuxen så får man själv bestämma om man vill utsätta sin kropp för solariestrålning.

Men ska inte kommunen tänka på folkhälsan?

– Jag tycker att var och en ska kunna få bestämma själva om de ska komma till Tumlaren och sola solarium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".