Närbild på tullens emblem
Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Åtalas för omfattande smuggling

En man åtalas vid Uddevalla tingsrätt för att ha lett en välorganiserad smuggelverksamhet i norra Bohuslän. Bland annat ska mannen ha upprättat bokföring över den illegala verksamheten.

Det är en till synes välorganiserad smugglingsverksamhet som nu nystas upp i norra Bohuslän. Bakom organisationen misstänks en man i 35-årsåldern stå.

Vid 85 tillfällen under 2016 ska ett flertal personer på uppdrag ha smugglat hundratusental liter alkoholhaltiga drycker från Tyskland till en fastighet som mannen hyrt i norra Bohuslän. Vid en husrannsakan på adressen hittades också drygt ett ton tobak och närmare 5 000 cigaretter. Totalt ska smuggelgodset innebära drygt två miljoner kronor i undanhållen skatt och moms.

Polisen har beslagtagit kvitton på inköp av alkohol, färjebiljetter, anteckningsböcker och bokföring som nu kommer användas som bevisning i rättegången.

Mannen åtalas för grov smuggling och olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Enligt åtalet ska smugglingen bedömas som grov eftersom att gärningen ska ha varit ett led i systematisk brottslighet.

Mannen förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".