Stor brist på lärare i väst

1:24 min

Bristen på utbildade lärare är stor och nu när höstterminen startar tvingas många skolor anställa outbildade lärare.

– De utbildningar som går bäst hos oss, går också bäst hos andra, säger Johanna Larsson, avdelningschef för grundskollärarutbildningen på Högskolan Väst. 

På Högskolan Väst i Trollhättan ska framtidens lärare börja sin utbildning om två veckor. Och de kommer att bli eftersökta när de har tagit sin examen.

Bristen på utbildade lärare är stor och fortsätter att öka. Statistik från Skolverket visar att andelen med pedagogisk högskoleexamen i svenska skolor sjönk från 80 procent under läsåret 2013/14 till 70,7 procent under förra läsåret.

När det gäller lärare som undervisar i svenska som andraspråk är bristen särskilt stor. Inte ens en femtedel av gymnasielärarna var behöriga när Skolverket undersökte saken i vintras. Johanna Larsson och hennes kollega Sevtap Gurdal tror att alltför få känner till den utbildningen.

– Vi är lite förvånade över att vi har inte så många sökande. Vi tror inte att det har kommit ut att man kan ha det som sitt förstaämne.

– Det är första terminen som vi har det som ingångsämne, och vi trodde att fler studenter skulle upptäcka det, men än så länge är inte söktrycket som vi hade tänkt oss.