Bildmontage, en bild på ett vattendjur som kallas yfrontad snigelkott samt biologen Kennet Lundin.
Foto: Per Dahlberg/Sveriges Radio

Y-frontad snigelkott nyupptäckt blötdjur

Kennet Lundin: Jag testade att pussa snigelkotten
1:10 min

En ny art med arbetsnamnet y-frontad snigelkott har upptäckts i havet vid Väderöarna. Ett riktigt nyttodjur som bland annat käkar larver av brännmaneter.

– Snigelkottar har man känt till länge, men den y-frontade snigelkotten är landets nyaste blötdjur, säger biologen Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Namnet kommer sig av att blötdjuret liknar en blandning av en snigel och en igelkott. Den blir upp till cirka 5 centimeter lång, medan den vanligt snigelkotten är dubbelt så stor.

– Den håller ofta till under bryggor där de tycker om att äta havsanemoner, så det är västkusten som gäller.

Den äter också brännmaneter på larvstadiet, så att dessa blir färre. Ett bra knep, eftersom snigelkotten då kan transportera de brännande nässelcellerna till sina egna utskott på ryggen. På så sätt blir de avskräckande för fiskar – och mänskliga pussar. Det vet Kenneth Lundin alltför väl.

– Det svider lite grann på läpparna och sedan bränner det till rejält, som av en jalapeno och sedan håller det i sig i ungefär tjugo minuter, säger Kennet Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".