Nya hinder för svårt skuldsatta Pelle Lekberg

1:46 min

Per Lekberg drog på sig 300 000 kronor i skulder under sina år som alkoholist och hemlös. När han blev lovad en översyn av skulderna hos fordringsäganden stötte han på nya problem.

Minns Du Per Lekberg från Uddevalla som fastnat i en rejäl skuldfälla till Trafikförsäkringsföreningen, TFF, i samband med ett långt missbruk och tider av hemlöshet och som P4 Väst berättade om i början av juni?

Skulden var ursprungligen på cirka 300 000 kronor men fram till i maj i år hade Per Lekberg betalat tillbaka närmare 800 000 kronor, främst i räntor och avgifter.

"Ett unikt fall och vi har inte känt till hela bilden" svarade TFF och bad Per Lekberg skicka in intyg på sitt forna missbruk för att få ordning på skulden.

I sju veckor har Per Lekberg försökt få tag i journaler och tjänsteanteckningar från sitt forna liv som missbrukare.

– Jag har sökt i alla arkiv som finns. Kommunen, Landstinget, Länsstyrelsen, men det har tagit stopp överallt. De säger att det finns inget kvar efter så här lång tid.

– Det mesta på missbruksenheten slängs efter fem år, säger Christine Tedehag på Socialförvaltningen i Uddevalla till P4 Väst och tillägger:

– Och än så länge har arkivet semester så vi vet inte helt säkert vad som kan finnas i Per Lekbergs fall.

Detsamma gäller för Länsstyrelsen. Men vad gäller Landsstinget så ska patientinformation sparas för evigt. Trots det fanns ingen information att få när Per Lekberg sökte.

Men när P4 Väst gör ett försök så tar det bara nån timma innan Dagsons vårdcentralen hittar dokumentation över hans gamla "missbrukarliv". 

– Jag tror det blivit ett missförstånd helt enkelt, för alla har rätt att få ut sin journal, säger Maria Larsson, vårdcentralschef.