Ljungskile Folkhögskola
1 av 2
Ljungskile Folkhögskola Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Magnus Klang, tf rektor på Ljungskile Folkhögskola
2 av 2
Magnus Klang, tf rektor på Ljungskile Folkhögskola Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Svagt intresse för lokal journalistutbildning

"Vi tror det är en samhällstrend"
1:52 min

Det är svårt att få studenter till journalistutbildningen på Ljungskile folkhögskola. Det finns 18 platser, men bara 8 studenter när terminen börjar på måndag.

Skolan måste nu organisera om utbildningen till en grupp istället för två.

Branschen beskrivs som en krisbransch i förändring, och det påverkar förstås också dom som ska göra sitt yrkesval.

Trenden har vänt på kort tid. Från att ha varit en efterfrågad utbildning, till att det numer är svårt att fylla platserna.

– Det har gått fort. De två senaste åren har vi känt av att det är färre som söker vår utbildning., säger tillförordnade rektorn Magnus Klang.

Tio platser står alltså tomma på den tvååriga journalistutbildningen.

– Vi tror ju att det är en samhällstrend. Vem som helst kan ju publicera sig på webben numera. Dessutom tror vi att det hänger ihop med arbetsmarknaden för journalister. Branschen beskrivs som en krisbransch i förändring, och det påverkar förstås också dom som ska göra sitt yrkesval, säger Magnus Klang.

Flera folkhögskolor har problem att fylla sina journalistutbildningar, och istället börjat satsa på kortare kurser eller distanskurser i enskilda ämnen som webbpublicering eller fotojournalistik.

På Ljungskile folkhögskola är det inte aktuellt att lägga ner den traditionella tvååriga utbildningen, inte än i alla fall.

I år startar terminen med 220 elever till de 240 platserna på skolans olika utbildningar. 20 platser totalt står alltså tomma.

Vad händer med skolans ekonomi om man inte får tillräckligt med studenter? 

– Det har vi inte räknat på, för vi är så långt ifrån smärtgränsen, säger Magnus Klang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".