En hummertina. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
En hummertina. Arkivbild. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Nu begränsas hummerfisket – färre tinor får läggas i

Antalet hummertinor för fritidsfiskare halveras och fiskesäsongen förkortas. För att återuppbygga beståndet av hummer införs nu hårdare regler för hummerfisket.

Havs-och vattenmyndigheten, skickade innan sommaren ut ett förslag gällande skärpta bestämmelser för fisket efter hummer. Skälet är att beståndet av hummer i svenska vatten bedöms vara svagt och behöver få möjlighet att växa till sig. De behöver bli fler och större. 

De nya reglerna börjar gälla omgående – men det finns ett undantag. Beslutet om större flyktöppningar, från 54 till 60 millimeter, träder i kraft först i januari 2018.

Dagens beslut innebär att en fritidsfiskare kan fiska med 6 hummertinor istället för 14. En yrkesfiskare får tillgång till 40 tinor istället för 50. 

Beslutet innebär också att fiskesäsongens längd förkortas. Tidigare har alla kunnat fiska från premiären och fram till sista april. Från och med i år kommer en fritidsfiskare kunna fiska fram till sista november och en yrkesfiskare ytterligare en månad, fram till sista december.

Även storleken på den hummer som blir tillåten att behålla ändras. Minimimåttet har tidigare varit 80 millimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, så kallad carapaxlängd. Nytt carapaxmått blir 90 millimeter.

Dessutom kommer det redskapsförbud innan hummerpremiären som finns i dag ändras till att vara en fast vecka innan hummerfisket blir tillåtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".