Två personer framför ånglok
Ångloket avgår mot Säffle på lördag. Bitte Hultenberg och Conny Lidén är två eldsjälar i den ideella muesijärvägsföreningen Jååj. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

40 år med Jååj firas med ångtågsfärder

Bitte Hultenberg: Museérna är öppna och man kan spika räls
1:08 min

Museijärnvägen Jååj, Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järväg , har gjort en omstart efter några besvärliga år. På lördag är det dags för jubileumsfirande.

– Vi firar 40 år vilket vi egentligen skulle ha gjort ifjol. Då var det så kaosartat att vi ställde in firandet. Men på lördag har vi öppet i både Svanskog och Åmål med olika aktiviteter, säger Bitte Hultenberg som är kassör i den ideella föreningen Jååj.

Föreningen hade skulder på flera hundratusen kronor till skatteverket och arbetsförmedlingen framförallt på grund av att arbetsförmedlingen ville ha tillbaka felaktigt utbetalda pengar till lönebidrag.

Den nya styrelse satsar och persontrafiken som har varit inställd i flera år, är på gång utöver lördagens turer till Säffle. Det blir inte ända fram till Svanskog på grund av en tunnel som inte är reparerad.

– Vi har ambitionen att köra trafik fram till tunneln redan nästa år. Fram tills dess är det mycket arbete som återstår. Vi behöver söka trafiktillstånd och röja banan bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".