Ingalill Sundhage, Marita Engqvist
1 av 2
Ingalill Sundhage, ansvarig utgivare Bohusläningen och Marita Engqvist, redaktionschef Ttela Foto: Skoob Salihi / Sveriges Radio, Stefan Bennhage

Fler tidningar inför betalvägg – nu är det Ttelas tur

"Journalistik kan inte vara gratis"
1:41 min

I åtta veckor har Bohusläningen och Strömstads tidning tagit betalt för artiklar på webben. Nu börjar även Ttela med betalvägg.

– Vi tror på att våra läsare vill betala för god journalistik, säger Marita Engqvist, redaktionschef på Ttela som ingår i Stampen lokala medier.

Några titlar i samma koncern som redan infört betalning för artiklar på sajten är Bohusläningen och Strömstad tidning. Efter åtta veckor har titlarna fått 1 000 nya digitala prenumerationer.

– Vi har knappt fått några reaktioner alls på att våra artiklar numera kostar pengar, läsarna förstår att detta behövs, säger Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads tidning.

Både hon och Marita Engqvist ser med allvar på att så få unga väljer att utbilda sig till journalister på Ljungskile folkhögskola. Skolan står med ett flertal tomma platser inför starten i nästa vecka.

– Jag kan förstå dem. Det har inte undgått någon att vi varit en bransch i kris. De tänker säkert till både en och två gånger innan de söker till journalistlinjer, säger Marita Engqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".