Spanska poliser.
Katalansk polis har under det senaste dygnet gjort flera operationer och tillslag, Foto: PAU BARRENA/TT.

Nytt dåd i Spanien – tre personer gripna i Cambrils

Ranstorp: Konstigt att man inte skärpt säkerheten
11 min

Polisen har skjutit ihjäl fem misstänkta attentatsmän i en ny misstänkt attack i Cambrils, söder om Barcelona. Myndigheter tror att attacken är kopplad till den i Barcelona. Polisen bekräftar även att man gripit en tredje person.

De försökte genomföra en ny skåpbilsattack och hade sprängämnen. Flera personer har skadats.

– Det är inte förvånande, men det kanske också är lite konstigt att man inte har skärpt säkerheten till den graden att man skulle kunna förhindra en sådan här händelse mot en sådan tydlig måltavla, säger terrorforskare Magnus Ranstorp.  

Gärningsmännen hade bombbälten, har konstaterats av polisen sedan de undersökts av bombtekniker. Det kommer nu att ske "kontrollerade explosioner" i området.

– Polisen i Spanien gör tillslag mot celler hela tiden, terroristpoliser som har dygnet runt jour som hela tiden kallas in för att spana och arbeta med underrättelse och göra tillslag och de får allt mer att göra på flera håll, säger Ekots utrikesreporter Beatrice Janzon som följt terrorarbetet i Spanien under flera år.   

Gärningsmännen försökte genomföra en ny skåpbilsattack, enligt myndigheterna. De försökte köra upp skåpbilen på en gångväg men då sköts personerna ihjäl av polis, enligt BBC. Vid händelsen hann attentatsmännen köra på och skada flera personer innan de stoppades av polisen. Sex personer från allmänheten och en polis skadades i Cambrils, enligt myndigheterna uppger AFP.


Den katalanska polisen säger att gärningsmännen som sköts i Cambrils har koppling till dådet i Barcelona och explosionen i Alcanar, skriver Reuters.

Föraren av den skåpbil som rammade människor i centrala Barcelona är fortfarande på fri fot. I dådet i dödades minst 13 personer och omkring 100 skadades.

Tidigare på torsdagskvällen uppgav polisen på en pressträff att två misstänkta personer har gripits med kopplingar till dådet på Las Ramblas. En av de gripna kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. Den andre är marockan. De har inget kriminellt förflutet, säger polisen.

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, som inträffade under natten till torsdagen. En person dödades i explosionen och flera skadades.

Polisen misstänker att de i huset förberedde en bomb. En av de gripna männen greps i Alcanar, medan den andre greps i Ripoll i norra Katalonien, säger polisen på pressträffen.

Mannen som körde skåpbilen i Barcelona verkar inte ha varit beväpnad, enligt polischefen Josep Lluís Trapero uppger AFP.

Polisen beskriver händelsen som "en terrorattack med avsikt att döda så många människor som möjligt".

– Det är hög polisnärvaro kring Las Ramblas, men det har ju blivit mer avspärrningar med betongklossar och så vidare och så vitt jag vet så har man inte det här. Man förlitar sig mycket på en väldigt stark polisiär närvaro.

– Polisen i Katalonien har varit väldigt duktiga på just spaning, infiltrering, få tips från allmänheten, så de är på hela tiden men det här är ju jättesvårt. Men såvitt jag vet har man inte satt upp avspärrningar med betongklossar i förebyggande syfte, utan man förlitar sig på en hög polisiär närvaro, säger terrorforskare Magnus Ranstorp. 

Vad finns det för skillnader och likheter med till exempel terrordådet på Drottninggatan?

– I Stockholm verkar det ha varit en ensam gärningsman. Här verkar vara ett lite större nätverk. De flesta attentat man försökt sig på i Spanien har involverat större nätverk, nästan 95 %, säger Magnus Ranstorp. 


Polisen larmade om en "pågående händelse" i Cambrils vid halv två-tiden under natten och uppmanade via Twitter människor att stanna inne och inte röra sig utomhus. Det utreds som ett terrordåd, enligt polisen. Fem misstänkta terrorister dödades efter en skottväxling i Cambrils, enligt spanska medier.


Minst 13 människor dödades och 100 människor skadades när skåpbilen plöjde in i människor på promenadstråket Las Ramblas - en av stadens mest turisttäta platser. Först efter cirka 600 meter tog det stopp. Flera personer svävar nu mellan liv och död och antalet dödsoffer väntas stiga.

Enligt den spanska tidningen El Páis har poliskällor uppgett att minst en person lämnade den vita skåpbilen till fots efter händelsen.

Terrorrörelsen IS påstår via sitt propagandaorgan Amaq att den ligger bakom dådet. Det har inte bekräftats av den spanska polisen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sa i ett tv-tal på natten att dådet i Barcelona var "en jihadist-attack"..

– I dag är kampen mot terrorism av högsta prioritet för fria och öppna samhällen. Det är ett globalt hot och svaret måste komma från global nivå, sa Rajoy. 

Bland dem som dödats och skadats finns personer från minst 18 olika länder, enligt myndigheterna. (Se faktaruta längst ner i artikeln)

Fakta: Barcelona

De skadade och döda i Barcelona kommer från minst 18 olika länder:

 • Frankrike
 • Tyskland
 • Spanien
 • Nederländerna
 • Argentina
 • Venezuela
 • Belgien
 • Australien
 • Ungern
 • Peru
 • Rumänien
 • Irland
 • Grekland
 • Kuba
 • Makedonien
 • Kina
 • Italien
 • Algeriet

Källa: AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".