Not Quite med 55 delägare är Dalslands tredje största turistmål. Foto Jörgen Winkler Sveriges Radio
Fengersfors Bruk och Not Quite är ett av Dalslands största turistmål. Foto Jörgen Winkler Sveriges Radio

De får årets Dalslandsmedalj

Årets Dalslandsmedaljörer har utsetts. Det är Annie Rosenblad som äger Fengersfors bruk och Kjell Johansson som driver Dalslands Aktiviteter som får den etthundrade och etthundraförsta medaljen.

Utmärkelsen har delats ut sedan 1960 och ges till personer eller verksamheter som har gjort framstående tjänster för landskapet.

Annie Rosenblad får medaljen för att ha utvecklat en unik bruksmiljö på Fengersfors bruk och skapat ett av Dalslands viktigaste besöksmål tillsammans med bland annat konstnärsgruppen Not Quite.

– Jag är glad, speciellt för brukets skull. Det ligger ett långvarigt arbete bakom framgången och en idé om att bruket kan utvecklas till något. Dessutom har jag en vilja att skapa något för orten, säger Annie Rosenblad.

Kjell Johansson har enligt motiveringen sedan 1992 utvecklat turismen i landskapet genom sitt företag Dalslands Aktiviteter. 

– Det var en riktigt trevlig överraskning. Jag fick meddelandet när jag körde hem en ny älgtjur från Småland igår. Jag är ju västgöte från början och kan se Dalsland med ögon utifrån, se värdet med det unika landskapet, säger Kjell Johansson till P4 Väst.

Medaljutdelningen sker på bokmässan i Göteborg i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".