En katt bakom galler
Genrebild. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

40-tal katter omhändertas av länsstyrelsen

Skygga, förvildade katter som föder fram nya kullar, det är ett av skälen till att länsstyrelsen nu omhändertar ett 40-tal katter från en djurägare i norra Bohuslän.

Under tre år har länsstyrelsen gjort flera kontroller och ärenden hos en kattägare i norra Bohuslän. Vid varje kontroll har kattägaren haft nya kullar med kattungar trots tidigare beslut om minska sitt kattinnehav.

Situationen blev så allvarlig att länsstyrelsen i våras förbjöd kattägaren att ha fler än nio steriliserade eller kastrerade katter. Men när polisen, som skulle omhänderta djuren, kom till platsen gick det inte att få tag på de förvildade katterna. Ägaren fick istället tillstånd att själv göra sig av med katterna.

Men ägaren följde inte beslutet. Vid en ny kontroll i juli i år hittade länsstyrelsen 22 vuxna katter och 15 kattungar från 4 olika kullar.

"Du har fått alla chanser att lösa situationen på egen hand men har gång på gång visat att detta inte är möjligt och det sammanlagda antalet katter har varit ungefär detsamma under hela ärendets gång eftersom det hela tiden föds nya kattungar", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Nu ska länsstyrelsen omhänderta samtliga katter förutom de nio som hen tidigare fått tillstånd att äga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".