Gudrun Greim, distriktsläkare och verksamhetschef på Fristad vårdcentral. Foto: Melissa Gsutafsson/Sveriges Radio
Gudrun Greim, distriktsläkare och verksamhetschef på Fristad vårdcentral. Foto: Melissa Gsutafsson/Sveriges Radio

Regionen öppnar digital vårdcentral

Gudrun Greim: Ett komplement till andra kontaktvägar
1:25 min

I slutet av året startar Västra Götalandsregionen sin första digitala vårdcentral. Tanken är att öka tillgängligheten för patienterna.

Patienten ska kunna boka en tid på nätet för ett läkarsamtal via datorn. Man kan inte lista sig på den virtuella mottagningen, utan den ska mer fungera som en förlängd arm till ordinarie vård. Ungefär som jourcentralerna.

– Vi börjar med att vara ett komplement till våra andra kontaktvägar. Det handlar främst om öppettider på obekväm tid som kvällar och helger, säger Gudrun Greim,  tilltänkt enhetschef.

Sedan tidigare finns det privata aktörer som erbjuder läkarbesök via videosamtal. Aktörer som på kort tid har fått stort genomslag med sina tjänster. 

Är regionen sent ute?

– Det handlar både om juridiska frågor, om patientsäkerhet och medicinska frågor som ska vara lösta. De offentliga vårdcentralerna är kanske sena men då har vi kunnat dra lärdom av andra, säger Gudrun Greim.

Är tjänsten bara till för rådgivning?

– Nej, vi kan skriva recept, vi kan hänvisa och i undantagsfall skriva remisser, säger hon.  

Vad ett videobesök eller chatt ska kosta är inte färdigt än men enligt Gudrun Greim ska kostnaden inte konkurrera med den för ett vanligt besök på vårdcentral. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".