kyrka
1 av 2
Fjällbacka kyrka är byggd av röd Bohusgranit. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio
man och berg
2 av 2
Stig Swedberg är arkeolog på kooperativet Kulturlandskapet. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio

Fjällbacka genom årtusenden till idag

Stig Swedberg, arkeolog: Vi börjar i Mörhult
1:40 min

Kulturlandskapet i Tanum går på rundvandring i Fjällbacka, förbi boplatser från stenåldern och järnåldersfynd till dagens badgästsamhälle.

– Det senare kommer att handla om omvandlingen från fiskarsamhälle till badgästsamhälle. Något som började bli påtagligt för hundra år sedan och fortsätter än idag, säger Stig Swedberg, arkeolog på kooperativet Kulturlandskapet.

Om man ska gå 10 000 år tillbaka i tiden måste man gå inåt landet på grund av landhöjningarna. Men i Fjällbacka finns stenåldersfynd från 5 - 6000 år tillbaka.

– Brattebergstorpet, en boplats som är intressant för att man har hittat fynd både från jordbruk och fiske på platsen. Och det är ovanligt att man hittar båda de verksamheterna på samma boplats, säger Stig Swedberg.

Men de börjar i Mörhult där det också finns en stenåldersboplats. Sedan vandrar de via järnåldersfynd till 1800-talet, då många kvinnor var aktiva företagare. Även om de inte fick vara det förrän 1910 då kvinnor blev myndiga.

– Förutom änkor. Och här var de ofta gifta med män som hade ett farligt yrke, säger Stig Swedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".