Peter Eriksson (M)
1 av 2
Oppositionsråd Peter Eriksson (M), Trollhättan vill se en ny partiledare i Moderaterna. Foto: Joel Hansson/Sveriges Radio
Gunnar Lidell.
2 av 2
Gunnar Lidell, moderat kommunalråd i Vänersborgs kommun har fortsatt förtroende för Anna Kinberg Batra.

Trollhättans M-ledare vill ha bort Kinberg Batra

Peter Eriksson (M): Hon har inte det som krävs för att leda partiet
1:50 min

Peter Eriksson (M), oppositionsråd i Trollhättan tycker att partiledaren Anna Kinberg Batra ska avgå. Men i flera andra kommuner i P4 Väst-omårdet har hon fortsatt förtroende.

– I våras sa ledningen att man skulle ta tag i problemen, men det är helt klart att man inte gjort det, säger Peter Eriksson till P4 Väst och tilläger:

– Om självkritiken saknas borde hon avgå.

Han tycker också att fler inom partiet borde ta konsekvenserna av det låga förtroendet för både partiet och partiledaren.

– Det saknas en tydlighet inom partiet, men det är många Moderatpolitiker som bara sitter och bevakar sina positioner.

– Anna Kinberg Batra har många fina kvaliteter, men nu behövs en person som står för tydlighet i kommunikationen.

Igår gick flera ledande Moderatpolitiker ut offentligt och krävde att Kinberg Batra ska lämna sitt uppdrag som partiledare.

Själv sade hon på en presskonferens idag att hon tänker sitta kvar till valet 2018.

P4 Väst har talat med fem lokala företrädare för Moderaterna under dagen. Gunnar Lidell, Moderat kommunalråd i Vänersborg säger att han har fortsatt förtroende för Kinberg Batra:

– Partiledare byter man på stämmor under ordnade former. Och man kan inte sparka någon om man inte har någon ersättare.

Carin Ramneskär, moderat kommunalråd i Uddevalla, tycker också att Kinberg Batra kan sitta kvar. Hon menar att förtroendekrisen är ett Stockholmsfenomen, och att förtroende för partiledaren är större ute i landet.

Även Peder Engdahl i Lilla Edet och Krister Samuelsson i Lysekil tycker att Anna Kinberg Batra ska vara kvar som partiledare. 

Under eftermiddagen förklarade Moderaternas länsförbund i Stockholm att majoriteten av ledamöterna saknar förtroende för Kinberg Batra och tycker att hon ska bytas ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".