Peter Ekstedt
Peter Ekstedt har tröttnat på de långa väntetiderna för att få träffa en neurolog. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Läkarkris på neurologen – då får patienterna vänta

Peter Ekstedt: Tystnad och ovisshet knäcker vem som helst
2:45 min

Peter Ekstedt har väntat i åtta månader på att få tid till neurologen. I eftermiddagsprogrammet utkrävde han svar från NU-sjukvårdens styrelseordförande Marith Hesse (M).

Att gå med skakningar och darrningar under åtta månader utan att få någon kontakt eller förklaring från sjukvården har fått 71-åriga Peter Ekstedt att blir orolig.

– Tystnad och ovisshet, det knäcker vem som helst. Det har varit en plåga, säger han till P4 Väst. 

Trots att vårdgarantin innebär att det inte ska vara mer än 90 dagars väntetid till neurologen får majoriteten vänta längre än så. Peter Ekstedt väntar fortfarande på att få en tid hos en neurolog. Nu vill han veta varför det dröjer.

– Det är för jäkligt det du råkat ut för. Jag önskar att jag hade ett bra svar på varför, säger Marith Hesse (M), ordförande för NU-sjukvårdens styrelse.

Hon säger att läkarbrist är den enkla förklaringen och att ansträngningarna att anställa nya neurologer har gått trögt.

– Det är jättesvårt att rekrytera till NU-sjukvården inom neurologin, säger hon.

Att det nu tas fram en handlingsplan för att rekrytera neurologer, det är inte ett svar som Peter Ekstedt gillar.

– Jag mår ju inte bättre av att veta att ni gör ett försök. Jag har gått och väntat och har inte ens fått ett meddelande eller förlag till alternativ, säger han.

Marith Hesse förklarar att man inom NU-sjukvården nu överväger att ta in bemanningsläkare till neurologin för att lösa bemanningsproblemet på kort sikt.

– Egentligen har man sagt från regionens sida att vi inte ska ta in bemanningsläkare men det måste vi ju göra när situationen är så skör, säger hon.

Om framtida bemanningsläkare och ett löfte från Marith Hesse om att kommunikationen ska blir bättre innebär att Peter Ekstedt får träffa någon neurolog, det återstår att se.

– Det är ledsamt att höra sådant här, det har ju i alla fall inte hjälpt mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".