Två pappor på barnvagnspromenad.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ovanligt lite föräldraledighet för Fyrbodals pappor

Peter Dafteryd (C) om Strömstads bottenstatistik
0:42 min

I Västra Götaland ligger Fyrbodals män i botten när det kommer till att ta ut föräldrarledighet under barnets första två år.

I Strömstad tar männen ut minst föräldraledighet i hela landet, bara 8,6 procent av föräldrardagarna med föräldrarpenning under barnets två första år.

– Det är en väldigt liten andel av dagarna. Det är negativt för kvinnornas möjlighet att ha en karriär och en god inkomst, säger Åsa Forsell, jämställdhetspolitisk utredare på TCO.

Men från Strömstads sida tror man att siffrorna kan vara missvisande eftersom många jobbpendlar över gränsen till Norge och tar sin föräldraledighet därifrån. Peter Dafteryd (C) är kommunalråd i Strömsund.

– Naturligtvis är det säkert så att det är en låg andel, men vi brukar ligga fel i statistiken. Gränskommunerna och särskilt Strömstad hamnar ofta snett i statistiken, säger han.

Är det alltså en väldig majoritet män som pendlar till Norge hos er?

– Jag har inte del fördelningen, men jag vet att vi brukar hamna fel i jämförelser, säger Peter Dafteryd. 

Åsa Forsell på TCO säger att det är under de två första åren man brukar vara ledig på heltid. Föräldraledigheten som tas ut efter det brukar vara under kortare perioder - som deltid eller i längre semester.

– Det kan bli så att könsrollerna cementeras. När kvinnorna tar ansvaret i början så fortsätter man med det. Det kan också bli så att kvinnan får en närmare relation med barnet och pappan får en mer perifer roll i sammanhanget, säger Åsa Forsell.

Finns det några fördelar med att fördela föräldradagarna såhär ojämnt?

– Olika föräldrapar kan ju ha sina specifika skäl till att inte dela lika. Men för jämställdheten och för kvinnor generellt är det inte bra. Det får negativa effekter även för kvinnor som inte har barn och inte tänker skaffa barn eftersom det kan hända att arbetsgivare bedömer att en kvinna kan komma att vara hemma mer än en man, säger Åsa Forsell.

Hon säger också att det inte sällan blir så att den ena föräldern stannar hemma nästan all tid i början trots att det inte var tänkt så innan barnet kom.

– Man kan tänka efter hur man vill ha det och sedan se till att genomföra det också, även om man tycker det fungerar bra. Det handlar både om att kvinnan ska våga släppa in mannen och att han ska komma hem, även om det funkat bra första tiden av föräldraledigheten, säger Åsa Forsell.

Jämfört med resten av Västra Götaland så ligger flera av Fyrbodals kommuner i botten.

FAKTA: Mäns andel av dagarna med föräldrapenning under barnets två första år.
Lysekil 17,8 %
Trollhättan 17,5 %
Dals-ed 16,8 %
Tanum 16,4 %
Lilla Edet 15,8 %
Uddevalla 15,3 %
Vänersborg 15,1 %
Mellerud 14,8 %
Åmål 14,6 %
Sotenäs 14,2 %
Färgelanda 13,4 %
Bengtsfors 12,4 %
Munkedal 10,2 %
Strömstad 8,6 %

Det är TCO som tagit fram siffrorna från Försäkringskassan, de gäller barn födda 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".