Hemtjänstpersonal poserade med gevärsliknande föremål

En hemtjänstpersonal som poserade med ett vapenliknande föremål på Facebook väcker starka reaktioner. Bilden har nu plockats bort.

Mannen arbetar i en kommun i P4 Västs bevakningsområde. På bilden poserar han med ett vapenliknande föremål, där rubriken är "tränar på att skjuta". Det finns också en film med i klippet. 

Bilden har väckt reaktioner bland anställda i kommunen, som enligt uppgifter till P4 Väst påtalat olämpligheten att posera med vapen till ansvariga chefer. Men att ingenting har hänt.

Bilden har legat ute sedan i slutet av juni men plockades bort under onsdagen, efter att P4 Väst tog kontakt med kommunen. Den högst ansvarige politikern för sociala frågor fick ärendet redovisat för sig under torsdagens morgon.

Han har inte själv sett filmen men hemtjänstledningen har nu under morgonen beskrivit innehållet och han säger att det är olämpligt i tider som dessa. Den förklaringen som han fått är att den anställde firade avslutningen av Ramadan.

Kommer den här personen att kunna jobba kvar i hemtjänsten?

 – Det finns inget i det här som säger att han inte skulle få arbeta kvar i nuläget, säger den ansvarige politikern, men däremot så ska han försöka sätta sig mer in i ärendet för att få klart för sig alla detaljer.

P4 Väst har varit i kontakt med den hemtjänstanställde som poserar på bilden. Han förklarar att bilden var på skoj och att det inte fanns något allvar bakom den, att det var ett sätt att fira Ramadan. Han säger också att det är ett leksaksvapen som han håller i.

– Jag har inte menat något illa, och ångrar såklart att jag lade ut bilden. Som barn firar man Ramadan med att ibland skjuta med leksaksvapen.

Men du är ju vuxen?

– Ja, det hela var dumt. När min chef kontaktade mig tog jag bort bilden genast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".