Brunfläckig krabba som är några centimeter bred med ljusare klor
1 av 3
Den invasiva blåskrabban Hemigrapsus sanguineus är mindre än vår vanliga strandkrabba men mer aktiv. Foto: Mats Carlsson-Lénart
Krabba med brunfläckigt skal, några centimeter bred
2 av 3
Det första fyndet av en blåskrabba i Sverige gjordes på Hönö i Göteborgs skärgård, sommaren 2012. Foto: Mats Carlsson-Lénart
Matz Berggren med havet utanför fönstret
3 av 3
Marinbiologen Matz Berggren vill gärna ha in alla blåskrabbor som fångas längs västkusten, för att kunna studera artens påverkan. Foto: Foto: Mats Carlsson-Lénart

Invasiva krabbor kan ha fått fäste på Västkusten

Fruktad konkurrent till inhemsk strandkrabba
1:51 min

På Västkusten har det i sommar kommit fler rapporter om blåskrabbor än tidigare. Det är en invasiv art som – om den etablerar sig – riskerar slå ut de vanliga strandkrabborna.

Kristinebergs forskningsstation har i år tagit emot 18 rapporter om blåskrabbor från olika håll på Västkusten. Det är ungefär dubbelt så många jämfört med i fjol. 

En avgörande fråga är nu om blåskrabban har lyckats föröka sig här i våra vatten. 

– Trivs den här krabban kan den fortplanta sig 3-5 gånger per säsong. Strandkrabban, som den kan konkurrera med, kan bara fortplanta sig en gång per säsong, säger marinbiologen Matz Berggren som arbetar på Kristinebergs forskningsstation i Bohuslän.

Den lilla krabban hör egentligen hemma i nordvästra Stillahavsområdet, men tros ha kommit till Sverige med ballastvatten från fartyg.

I lite mildare och saltare vatten längre söderut i Europa har blåskrabborna redan slagit ut andra krabbor på grunda vatten, berättar Matz Berggren:

– Går man och vänder stenar vid lågvatten på kanalkusten i Frankrike, och hittar de här krabborna så hittar man inga strandkrabbor.

En annan fråga är om allt fler blåskrabbor som påträffas längs Västkusten spolats ut från fartygstankar eller om de faktiskt är födda här.

– Indikationen är ju den att skett en reproduktion i våra vatten, och klarar några av det så blir det flera med tiden.

Kräftdjursexperten Matz Berggren samlar nu in blåskrabbor som fångats på Bohusläns bryggor och stränder.

Syftet är att försöka skapa en akvariemiljö där man kan studera hur de invasiva krabborna påverkar det befintliga marina livet längs just svenska Västkusten.

– Risken är att den påverkar hela miljön. Därför är det så viktigt nu att ta reda på vilken påverkan de har, om den kan tolereras eller om vi måste ta till någon drastisk metod, säger Matz Berggren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".