Moderkaka
Moderkaka. Foto: Rick Kimpel/Flickr/CC BY-SA 2.0

Ivo kritiserar kvarlämnad moderkaksbit

NU-sjukvården i Trollhättan misstänkte att en bit moderkaka satt kvar i livmodern efter förlossningen. Biten togs inte bort förrän kvinnan började blöda kraftigt och fick åka ambulans till sjukhuset.

Efter en förlossning där kvinnans moderkaka gick sönder och en del av den stannade kvar inne i kroppen kritiseras NU-sjukvården i Trollhättan av Inspektionen för vård och omsorg, ivo.

I samband med förlossningen blödde kvinnan kraftigt och var senare tvungen att få en blodtransfusion. Flera gånger konstateras det att en bit av moderkakan sannolikt sitter kvar men den tas inte bort - istället skickas kvinnan hem och snart börjar hon blöda kraftigt hemma i badrummet. Hon får åka ambulans till sjukhuset och genomgår där en akut skrapning där resten av moderkakan togs bort.

I beslutet skriver IVO att vården och behandlingen just i samband med att sjukhuset misstänkte att en bit av moderkakan fanns kvar inte uppfyller kravet på sakkunnig vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".