Närbild på en behandskad hand i en öppen mun. I bilden syns texten tandvårdsskandalen. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
Foto: Liv Widell/Sveriges Radio

Ny kritik mot medarbetare på tandklinik

En medarbetare får nu kritik för sitt arbete på den tandklinik som P4 Väst granskat. Medarbetaren blev anmäld till Inspektionen för vård och omsorg av två patienter, och nu kommer Ivo:s beslut i det andra fallet.

Ivo kritiserar hur medarbetaren har skött sitt arbete på kliniken i Västsverige där medarbetaren jobbade fram till 2015.

Det handlar om flera brister. Bland annat menar Ivo i sitt beslut att medarbetaren inte har skött journaldokumentationen, inte ställt rätt diagnoser, och heller inte informerat den aktuella patienten tillräckligt om hur det stod till med hennes tänder.

Ivo konstaterar i sitt beslut att omhändertagandet inte varit patientsäkert i enlighet med tandvårdslagen.

Ivo skriver också att medarbetaren borde ha skickat patienten till en annan tandläkare, i stället för till den tandläkare på kliniken som misskötte sitt arbete och senare bedömdes vara grovt oskicklig.

Medarbetaren fick liknande kritik i somras då Ivo behandlat den första patientanmälan och nu fortsätter deras granskning.

Senare i höst kommer Ivo ge besked om de tycker det finns anledning att pröva om medarbetaren ska bli av med sin legitimation eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".