larver i soptunna och kompostpåse
1 av 3
Åsa Velander, Marie Mattsson/Sveriges Radio
Åsa Velander tittar ned i en soptunna.
2 av 3
"Min soptunna var mer vit än brun", beskriver Åsa Velander från Väne-Åsaka som tycker att larverna är äckliga. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio
Anders Brodd, renhållningstekniker och Magnus Gefvert, renhållningschef Trollhättan energi
3 av 3
Anders Brodd, renhållningstekniker och Magnus Gefvert, renhållningschef Trollhättan energi. Foto: Marie Mattson/Sveriges Radio

Vita larver i soptunnor upprör Trollhättebor

Åsa Velander: Det kryllade av äckliga larver
1:13 min

Flera personer i Trollhättan har möts av hundratals vita larver när de öppnat locket till sin nya bruna soptunna. Nu ifrågasätts det nya sopsorteringssystemet.

Åsa Velander i Väne-Åsaka är en av dom som la ut en bild på hur hennes soptunna såg ut på sociala medier, och hon fick snart veta att fler var drabbade.

– Min tunna var mer vit än brun. Det kryllade av äckliga vita larver, säger Åsa Velander till P4 Väst.

Larverna har fått Trollhättebor har diskutera och ifrågasätta det nya sopsorteringssystemet, där man slänger matavfallet i papperspåsar som sedan slängs i en egen soptunna.

Trollhättan energi har fått in en del klagomål som gäller larver i soptunnor. Men renhållningsteknikern Anders Brodd håller inte med om att det är de nya kompostpåsarna som är problemet.

– Larver i sopkärlen har väl funnits så länge vi haft matavfall i kärlen, det är ingenting nytt, säger han.

Han har några tips för att hålla larverna borta från tunnan:

– Håll rent era kärl, städa ur dom efter tömningarna, förslut era papperspåsar, låt maten rinna av innan ni lägger ner den i papperspåsen och använd plasthållaren, säger Anders Brodd på Trollhättan energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".