Ramnerödsskolan, Uddevalla
Ramnerödsskolan, Uddevalla. Foto: Arkivbild.

Skolinspektionen: bråk och brister på Uddevallaskola

Skolinspektionen har gjort en tillsyn av Ramnerödsskolan i Uddevalla och de var inte nöjda med vad de fick veta.

Skrik och bråk i både klassrum och korridorer förstör studieron på Ramnerödsskolan i Uddevalla, det framkommer efter Skolinspektionens utredning.

Dessutom framkom en rad andra brister under granskningen. Hit hör bland annat att skolbiblioteket hålls låst större delen av skoltiden och at det finns både lärare och elever som inte följer ordningsreglerna.

Vidare får Skolinspektionen höra att när lärare väl säger åt eleverna så lyssnar de inte vilket gör det omöjligt att bibehålla studieron i klassrummen. Elever vittnar om att klasskamrater springer runt i klassrummet, skriker rakt ut, bråkar med läraren, hetsar varandra till att börja bråka och sänker varandra verbalt.

Lärare säger att de är tveksamma till om alla lärare följer ordningsreglerna och elevhälsan i sin tur berättar att de har så många och så tunga elevärenden att de fått göra en prioritetslista.

Elevhälsan säger också att de har fler elever som inte klarar studiemålet än de har elever som klarar det. Lärare berättar att det är så svårt för en del av eleverna att fokusera på skolarbetet när de inte känner att det spelar någon roll hur mycket de kämpar eftersom de ändå inte når de betyg de borde.

Skolinspektionen konstaterar nu att Uddevalla kommun inte uppfyller de författningskrav de måste uppfylla både vad gäller extra anpassningar och skyndsamma utredningar av elevers stödbehov. Inte heller klarar de kravet på att ge elever stöd i den omfattning som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".