Fisk ska spåras för minskat tjuvfiske

0:41 min

Sverige ska införa ett nytt, digitalt spårbarhetssystem för fisk. Tanken är att myndigheter lättare ska kunna kontrollera att fisken inte är tjuvfångad.

Som första land i EU ska Sverige nu få ett centralt, nationellt och digitalt spårbarhetssystem för fisk. Det ska enligt havs- och vattenmyndigheten införas i januari 2019.

Krister Olsson är koordinator för Fiskekommunerna, ett nätverk för Bohuskommuner inom fiske och vattenbruk, och han hoppas att systemet inte ska göra det besvärligt för yrkesfiskarna.

– Det här måste vara ett smidigt system och det måste ske i samarbete med de olika brukarna och då står vi självfallet bakom det. Det här är ett viktigt mål att gå emot, att vi gör det här spårbart, säger han.

Tanken med systemet är det ska bli lättare att följa fiskens väg från havet till butiker och restauranger. På det sättet kan myndigheten lättare kontrollera hur mycket fisk som fångats och att den inte är illegalt fiskad.

– Det vi har sagt är att det är viktigt att det här systemet inte är så administrativt krångligt att det tar för mycket resurser, säger Krister Olsson.

Dom nya kraven gäller färska, frysta och kylda fiskar - däremot gäller det inte inläggningar eller fiskpinnar. Inte heller gäller det fisk som ska användas till djurfoder.

Kraven gäller fångster som görs av EU-fartyg, också om fisket är utanför EU:s havsområden. Det gäller också fiskodlingar på EU-vatten.

Prislappen för det nya systemet väntas bli strax över 40 miljoner kronor. En stor del av summan betalas genom EU-bidrag, det här skriver Havs- och vattenmyndigheten på sin hemsida.

P4 Väst har sökt Havs- och vattenmyndigheten.