Susanne Baden, forskare Kristineberg
1 av 2
Susanne Baden, forskare Kristineberg Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
Sven Lovén centrum för marina vetenskaper Kristineberg
2 av 2
Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Kristineberg firar 140 år i havsforskningens tjänst

Susanne Baden: En internationell atmosfär.
1:00 min

För 140 år sedan grundade Kungliga Vetenskapsakademien en havsstation på tröskeln till Gullmarsfjorden. Sedan dess har forskare huserat där.

– Det är en unik plats, alldeles vid mynningen av Sveriges enda tröskelfjord, berättar Susanne Baden som arbetat vid det som nu heter Sven Lovén Centrum i nära trettio år.

I husen alldeles vid havet råder en internationell atmosfär. Här talas det både svenska, engelska, tyska och spanska i korridorerna.

– Det är många forskare från andra länder som kommer hit och det är alltid spännande att sätta sig i lunchrummet eller ta en kafferast och se vem som sitter bredvid.

Hög vattenkvalitet, skiftande livsmiljöer samt en rik flora och fauna gör att platsen lämpar sig väl för att studera havet och det som kallas marin infrastruktur.

– Vi forskar just nu bland annat på så vitt skilda områden som ålgräs, plast i haven och försurning i havet, säger Susanne Baden.

Kvällens jubileumsfest med över 100 deltagare inleds med föreläsningar om forskningsstationens historia och sedan blir det bland annat skaldjursbuffé.

– Men det blir nog inte så sent. Det är ju måndag och vi ska jobba i morgon, skrattar professor Susanne Baden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".