Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund (S).
1 av 2
Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund (S). Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Foto: Johan Eklund/Scanpix
2 av 2
Foto: Johan Eklund/Scanpix

Trafikmiljarder till slussar i Trollhättan och E45

Paul Åkerlund (S): Nya slussar viktigt för miljön och framtida sjöfart
1:00 min

I dag blev det klart att Trafikverket vill satsa på nya slussar i Trollhättan och på att rusta upp E45 i Dalsland. Beskedet togs emot med öppna armar av kommunalråden i Trollhättan och Åmål

Trafikverket har i dag presenterat hur de vill fördela och investera drygt 620 miljarder kronor mellan 2018 och 2029. förslaget lämnades till regeringen och ska nu ut på remiss innan regeringen kan fastställa infrastrukturplanen under våren.

Mycket pengar går till att underhålla och bygga ut järnvägen i landet, men i P4 Västs område är det i stället främst sjöfarten Trafikverket vill satsa på.

Arbetet med att ersätta slussarna i Trollhättan ska påbörjas skriver Trafikverket i sin plan och beräknar kostnaden till 3,2 miljarder kronor.

– Det har ju betydelse för Trollhättan såklart men också för Dalsland och Värmland. Det är viktigt för miljön och för framtida sjöfart, säger kommunalrådet Paul Åkerlund (S) till P4 Väst.

Dessutom kommer underhåll av E45 i Dalsland att genomföras enligt Trafikverkets förslag. Sträckan Ånimskog-Tösse ska bli en mötesfriväg med omkörningsfiler, något som Åmåls kommunalråd Michael Karlsson har väntat på.

– E45:an måste bli trafiksäker norr om Vänersborg och uppåt, det är den inte i dag, säger socialdemokraten Michael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".