tygpåse och plastpåse
Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio

Äldre säger oftare nej till plastpåsar

Johanna Ragnartz, Håll Sverige rent: 60-åringar och uppåt
1:34 min

Tre månader efter de nya plastpåsreglerna hos butikerna - tendensen är att användningen sjunker.

– Det verkar som att användningen sjunker. Och inte bara själva användningen, utan även attityderna till användning av plastpåsar, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige rent.

Tre månader har gått sedan den nya lagen som innebär att butiksförsäljare måste informera sina kunder om plastpåsars miljöpåverkan.

Nästa år kommer de mer hårda siffrorna, när Naturvårdsverket ska undersöka om plastpåsanvändadet har minskat.

Men de är redan hoppfulla. Många butiker har tagit egna initiativ utöver lagen.

– Till exempel att de tar betalt för kassar eller har pant på påsarna. Eller att man får bonuspoäng om man inte tar en ny påse eller liknande, säger Malin Göransson, handläggare på kretsloppsenheten på Naturvårdsverket.

P4 Väst ställde sig utanför en matbutik i Strömstad. Just då var det inte så många som kom ut från butiken med en plastpåse i handen. Utom Else Marie Nilsson.

– Ja, för jag skulle inte ha något egentligen. Men när jag tänker mig för så tar jag med två tygpåsar. Eller en ryggsäck, säger Else Marie Nilsson

Men de flesta bar maten i tygpåsar eller ryggsäck. Eller på sin lastmoped som Stefan.

– Jag bor ute på Kosteröarna, och därute är det väldigt mycket plast på stränderna. Och man blir lite irriterad när man tänker på det här med mikroplaster, säger Stefan. 

I en enkät som Håll Sverige rent har gjort för att kunna jämföra hur det ser ut nu i förhållande till nästa år, visar det sig att beteendet skiljer sig mellan olika grupper.

– Om man tittar på vem som köper en påse är det främst unga män. Ju äldre, över 60, så är både attityden starkare till att man behöver ändra sig, och beteendet är annorlunda. Man har i större utsträckning med sig en egen påse, säger Johanna Ragnartz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".